Weg vrij voor hotel aan het water bij Hooipolder

Door BN DeStem Nieuws | 08 maart 2023

RAAMSDONKSVEER - De weg is vrij voor de komst van een hotel in de watertoren van Raamsdonksveer. Als het aan eigenaar Bram Polak ligt, gaat de Veerse Toren in de oksel van knooppunt Hooipolder op 1 april 2026 open.

Het hotel met nieuwbouw naar het water van het plassengebied krijgt 150 kamers en diverse vergaderzalen. Wie het gaat runnen, is nog niet bekend. Polak is in de laatste onderhandelfase met een exploitant.

Het plan kan rekenen op veel lof en vertrouwen van politiek en inwoners. Met de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad van Geertruidenberg afgelopen week het startsein gegeven voor de verdere uitwerking van de Veerse Toren. Er is daarnaast geen enkel bezwaar ingediend door omwonenden, zegt een opgetogen Polak, die de watertoren in eigendom heeft en is opgegroeid in Raamsdonksveer. ,,Dat komt, omdat dit plan past. Het klopt gewoon”, vindt hij.

In het definitieve bestemmingsplan is het plan iets aangepast. Er komen geen hotelkamers meer in de watertoren zelf. Polak: ,,Die oplossing bleek te inefficiënt. Omdat er op elke verdieping maar één kamer was gepland, zou je voor een schoonmaakbeurt telkens de lift moeten gebruiken.” De skybar komt er wél, zegt hij. Van daaruit heb je een panoramisch uitzicht in de richting van Tilburg, Efteling, Geertruidenberg en Biesbosch.

Congreszalen  

Verder is ook het aantal congreszalen uitgebreid. Die komen behalve in de aan te bouwen vleugels nu ook in de watertoren zelf. Inmiddels zijn aannemers benaderd voor een raming van de kosten. Het gaat dan om de restauratie van de toren, de nieuwbouw en een aparte raming voor de aanpak van het buitengebied.

In de eerste helft van 2024 verwacht Polak dat de grond bouwrijp kan worden gemaakt. Om vanaf de tweede helft van dat jaar tot eind 2025 te gaan bouwen. De opknapbeurt van de toren verloopt parallel. Begin 2026 wordt begonnen met de afbouw en de inrichting, waarna op 1 april 2026 de opening op de agenda staat.

Uitgewerkt schetsontwerp. Zicht vanaf de Oosterhoutseweg in de richting van de watertoren en de plas. Direct voor de watertoren de Napoleonroute © ASK Architecten, Ronnie Kuiper


Bekijk dit artikel in BN de Stem