Vergaderen, slapen én zwemmen bij Hooipolder

Door BN DeStem Nieuws | 02 juni 2023

RAAMSDONKSVEER - Met een terras en een strandje aan de Veerse plas wordt de watertoren bij Hooipolder in 2026 weer een aantrekkelijke plek om te verblijven. Niet alleen de inwoners profiteren, vooral voor congresgangers moet het Postillion Hotel op deze plaats een pleisterplek worden. Zónder vlees en zonder gas.

Dat wordt duidelijk nu eigenaar Bram Polak met exploitant Postillion Hotels de plannen voor de Veerse Toren presenteert: een hotel met 150 kamers, met vleugels aan het water, een skybar en congres- en vergaderzalen. Pal aan het drukke kruispunt Hooipolder aan de A27.

,,Deze toren staat op een kruispunt van twee snelwegen, goed bereikbaar voor zakelijk verkeer tussen Antwerpen en Amsterdam, met een koppeling naar het water, de Biesbosch en de Efteling nabij. Wat wil je nog meer?”, somt Erik-Jan Ginjaar, de algemeen directeur van Postillion Hotels, de voordelen van de locatie op.

Vrij spel voor heroïnejunks

Vijf jaar nadat Polak zijn ideeën aan de buitenwereld ontvouwde, is de samenwerking met deze hotelketen een feit. Zeven kandidaten waren geïnteresseerd, met drie voerde hij serieuze gesprekken.

Dat hij in zee ging met Postillion heeft alles te maken met zijn voorwaarde dat hij eigenaar blijft van de watertoren. De toren, in 2025 100 jaar oud, is voor hem een bijzondere plek waarmee hij verbonden wil blijven. Zijn vader David Polak kocht de watertoren zo’n 30 jaar geleden en vestigde er zijn kunstuitleen Business Art Service.

,,De watertoren zou gesloopt worden. Mijn vader nam tonnen achterstallig onderhoud voor zijn rekening. Er was waterschade, alles zat onder de vogelpoep en de heroïnejunks hadden hier vrij spel”, herinnert hij zich dit 'spannende hoekje’ uit zijn jeugdjaren in 't Veer. ,,Het was machtig mooi om met mijn vader door de grote watertoren te lopen.”

Eigenaar Bram Polak (L) en Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels bij het water waar in de toekomst het terras aan grenst. © Pix4Profs/René Schotanus

Toen de plannen voor het verbreden van de A27 en de aanpak van Hooipolder bekend werden, vreesde Polak dat de wegwerkzaamheden zijn bedrijf Kunst.nl in de weg zouden zitten. Hij verhuisde naar Utrecht. De carpoolplaats bleef bestaan.

In 2018 hoorde hij van de plannen van de gemeente met het plassengebied. Afrit 34 kwam te vervallen. Er zou recreatie komen, er was de wens voor een hotel-restaurant. Ook zou de plek worden ingericht als toeristisch overstappunt. Voor Polak was dit een unieke kans om dit Rijksmonument een nieuwe bestemming te geven.


Hotel met vleugels aan het water

Met BAAS Architecten presenteerde hij ontwerpen voor een hotel-restaurant met vleugels aan het water. Daarop kwam geen enkel bezwaar van omwonenden. Met de goedkeuring van de Raad van State is het bestemmingsplan onherroepelijk.

Ginjaar, enthousiast: ,,Vanuit de skybar heb je zicht naar de Biesbosch en aan de andere kant de Pagode van de Efteling. De bedrijventerreinen van Raamsdonksveer, Oosterhout en Waalwijk liggen nabij. Het is een plek om meerdaagse vergaderingen goed weg te zetten. In september gaan we alvast met onze jubilarissen de Biesbosch in. We hebben al tuktuks gereserveerd.”

100 procent vegan-food

De Veerse Toren wordt de negende vestiging van Postillion. ,,De prijzen voor een kamer zullen liggen tussen de 99 en 149 euro”, schat Ginjaar, ,,met in het weekend de gebruikelijke verhoging.” Het terras beslaat 700 vierkante meter en wordt ingericht naar het voorbeeld van de vestiging in Putte aan het Veluwemeer. ,,Daar hebben we een steiger, een buitenkeuken, je kunt er barbecueën en er is vrijdag- of zaterdagavond live-muziek.”


En dan is er nog iets, een primeur, zegt hij. ,,Het wordt een hotel waar 100 procent vegan-food wordt geserveerd. Dat doen we al op onze vier grootste locaties en vanaf oktober zijn wij de eerste in de wereld waar dit voor al onze vestigingen geldt. Daarnaast zijn we in 2025 honderd procent gasloos.”

Als adres voor internationaal congresverkeer heb je als hotel iets goed te maken, vindt hij. ,,Het is onze manier van verduurzamen, als compensatie voor al het vliegverkeer.”

Kleine steentjes

De 150 hotelkamers in de vleugels kijken uit over het water. Er is voor 2.500 m2 aan congres- en vergaderzalen. De gevel wordt gerestaureerd, een klus voor lokale aannemer Oome uit Raamsdonk. Het strakke pleisterwerk gaat eraf en het klein metselwerk keert terug. Net als de glasstroken, die vanuit de lift uitzicht bieden over de hele regio. Niet origineel maar wel spectaculair zijn de extra vensters rondom de sky-bar.

De uitbouw aan de toren gaat eraf, hij komt weer los te staan. De 340 parkeerplaatsen liggen verdiept. ,,De toren komt weer op een voetstuk te staan”, lacht Polak, ,,hij keert in oude glorie terug.” Dat is te zien bij de geplande opening van wat gaat heten Postillion Hotel Breda Biesbosch op 1 april 2026.


Zicht op hotelkamers, vergaderzalen en restaurant met terras aan het water © BAAS Architecten, ASK Architecten


Een stukje metselwerk is zichtbaar. De hele toren komt er op die manier uit te zien. © Pix4Profs/René Schotanus

Bekijk dit artikel in BN de Stem