Hotel de Veerse Toren wordt blikvanger met uitzicht op zwemplas, de Biesbosch en de Efteling

Door BN DeStem Nieuws | 04 juli 2020

RAAMSDONKSVEER - Een skybar op 45 meter hoogte met spectaculair uitzicht over de Biesbosch, vestingstad Geertruidenberg, de Efteling en de Veerse Plassen, zoals ze nu al zijn gaan heten. De eigenaar van de watertoren bij Raamsdonksveer maakt zijn toekomstplannen bekend. In 2024 opent hij zijn hotel met 150 kamers en zijvleugels naar het water.

,,We realiseren ons niet hoe mooi het hier eigenlijk is", zegt een natuurliefhebber die wandelt bij de plassen tussen Raamsdonksveer en Oosterhout.


Links de Nionplas met linksboven de watertoren. Rechts de Put van Caron © Luchtfoto Rijkswaterstaat


Zwemmen, duiken, kanovaren, of genieten van de stilte; er kan over een paar jaar nog veel meer in de Nionplas en de Put van Caron. De gemeente Geertruidenberg heeft ambitieuze plannen. De verbreding van de A27 met de aanpak van Hooipolder biedt kansen.

De meest noordelijke Nionplas wordt een walhalla voor natuurliefhebbers, duikers en vissers. De Put van Caron, daarachter, krijgt een zwemstrand met een horecapaviljoen. Maar de grootste blikvanger vormt het nieuwe hotel als startpunt voor een toeristisch knooppunt.

Wanneer het zover is? Rijkswaterstaat begint in 2022 met de aanpak van knooppunt Hooipolder. Afrit 34 bij de watertoren vervalt.

Het water komt daardoor als het ware dichterbij. ,,We gaan het water omarmen”, zegt eigenaar Bram Polak van de watertoren. ,,Het hotel krijgt twee vleugels die direct aan het water liggen, met elk 70 kamers, een restaurant met terras en vergaderzalen". Polak is in zee gegaan met BRO en Hylkema Erfgoed, het architectenbureau dat werkt aan de restauratie van Paleis Soestdijk.

Schitterend gebouw

Deze week heeft Polak zijn website gelanceerd. ,,De watertoren is een schitterend gebouw met 100 jaar historie. Dat wilden we graag in beeld brengen. En het werd tijd om de toekomstplannen bekend te maken. De hele wereld mag het weten”, zegt hij over de metamorfose van het rijksmonument.


De watertoren in vroeger tijden. © Stichting Veers Erfgoed


Gemeente Geertruidenberg heeft in principe al ja gezegd tegen het hotel. Ook de provincie heeft een 'positieve grondhouding’ laten zien, vertelt wethouder Kevin van Oort over de kans van slagen. 

Polak: ,,De bestemmingsprocedure loopt en we praten met partijen over exploitatie. We hopen volgend jaar te beginnen met de restauratie van de toren. We brengen hem terug in de oorspronkelijke staat, met art-deco kenmerken en de roodgebakken bakstenen. Het jaar daarop willen we gaan bouwen. In januari 2024 gaan we open. In dat jaar bestaat de watertoren precies 100 jaar".

De 44-jarige ondernemer die is opgegroeid in Raamsdonksveer nam de watertoren in 2008 over van zijn vader. Die had het 30 jaar geleden gehuurd en later gekocht van de gemeente. Het monument verkeerde in erbarmelijke staat. Polak senior pleegde achterstallig onderhoud. Hij begon er met een kunstverhuurbedrijf.

Polak: ,,In 2018 benaderde de gemeente mij over de plannen met het plassengebied. Door het verdwijnen van de op- en afrit komtde watertoren direct aan de plassen te liggen.Of ik er voor voelde om er een hotel/restaurant van te maken. Het leek me supergaaf".


De watertoren als solitair baken in de polder (1935). © Kadaster Tijdreis


Tweeëneenhalf jaar later is het in de toren gevestigde Business Art Service, waar Polak mede-eigenaar van is, verhuisd naar Utrecht. De toren is weer leeg.

Polak keek als ondernemer eens goed om zich heen. ,,Het is toch gek dat in deze regio nog geen hotel is van een behoorlijke omvang? Daar is al jaren behoefte aan, zowel zakelijk als recreatief. En dan heb je het nog niet eens over de passanten, op dit kruispunt van snelwegen."

Polak is een investeerder in bedrijven, heeft een Nyenrode-achtergrond. ,,Ik wist niks van hotels. Ik heb een team gevormd met hotelspecialisten, architecten en een projectleider.”

Op de site van de Veerse Toren staat een indrukwekkende video waarbij een drone 360 graden uitzicht over de omgeving biedt. ,,Dit geeft een indruk van het uitzicht straks. Met op een steenworp de Biesbosch. Op nog geen kwartier rijden ligt de Efteling. En Breda is even dichtbij.”

Honderden hotelkamers nodig

De komende tien jaar zijn in Breda en omliggende gemeenten tussen de 900 en 1300 extra hotelkamers nodig. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Horwath HTL.

In de regio zijn 1521 kamers. In 2029 zouden er minstens 2425 kamers nodig zijn.

Horwath keek naar de gemeenten Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Drimmelen, Geertruidenberg en Zundert. Breda telt veruit de meeste hotelkamers (1110). In de overige vijf gemeenten gaat het om 411 kamers.

Nieuwe, concrete hotelplannen in Breda zijn goed voor 400 tot 500 kamers. Zoals een hotel naast het station, het GR8-hotel aan de A16 en hotel Madeleine aan de Seminarieweg.

In de regio Geertruidenberg/Drimmelen zijn er behalve de watertoren langs de A27 nog geen concrete plannen. Er bestaan wel ideeën voor een hotel aan de Markt in Geertruidenberg. In Drimmelen wordt gesproken over extra B & B’s en een eventueel kleiner hotel dat gericht is op Biesbosch-bezoekers

Het onderzoek dateert van februari. Het effect van de coronacrisis op de cijfers is moeilijk te voorspellen, zegt onderzoeker Marco van Bruggen van Horwath. ,,Ik verwacht dat de hotelmarkt over enkele jaren grotendeels hersteld zal zijn”. De Veerse Toren wil in 2024 open gaan.

Recreatiestrand

Het hotel vormt straks het startpunt naar het nieuwe recreatiegebied rond het plassengebied van Raamsdonksveer. De gemeente Geertruidenberg, eigenaar van de Nionplas, werkt aan een inrichtingsplan. Voor de zuidelijk plas, de Put van Caron, werkt de gemeente nauw samen met eigenaar Jan Caron.

Kort gezegd komt het er op neer dat bij de diepe Nionplas de aandacht meer op de natuur komt te liggen en dat de Put van Caron, richting Oosterhout, het recreatiestrand krijgt.


Schetsontwerp paviljoen Put van Caron © Gemeente Geertruidenberg


De steile oevers van de Nionplas worden flauwer gemaakt en er komt meer diversteit in beplanting. Wie wil zwemmen of zin heeft in meer vertier fietst over een nieuwe brug over het riviertje de Donge naar de zuidelijke Put van Caron. Daar wordt een zwemstrand aangelegd met een horecapaviljoen.

De schets hiervoor heeft Caron al bij de gemeente laten zien. Caron (73) zegt met verschillende partijen in overleg te zijn over de exploitatie van dat paviljoen.

Voor de start van de bouw is ook Caron afhankelijk van Rijkswaterstaat. Hij levert het zand voor het wegenproject. Met zijn vergunningen is hij al ver rond. ,,Als Rijkswaterstaat gaat beginnen kan dat paviljoen er binnen vijf jaar staan".


Bekijk dit artikel in BN de Stem